2011. október 6., csütörtök

Te mit tanítanál meg a kamaszodnak?

Nem véletlenül kezdtem el írni ezt a blogot. Kamaszaink pénzügyi nevelése a mi feladatunk.Nekem is van egy kamaszom. Pár év múlva pedig kamasz lesz a kisebbik is.

Gyerekeinknek rengeteg dolgot meg kell tanítanunk. Az oviban az iskolára, az iskolában pedig arra nevelik, hogy  jó dolgozója legyen a hazának:) Nem az iskola készíti fel őket a való életre!  Nem az iskolában fogja megtanulni, hogyan kezelje a pénzt. Nem az iskola adja a zsebpénzt, nem az iskola támogatja abban, hogy ő maga keresse meg a zsebpénzre valót!
Te tanítod meg orrot fújni, cipőt fűzni, átkelni az úton. Ugyanilyen természetességgel kellene átadnod neki mindazt a tudást, ami ahhoz szükséges, hogy ne csak megkeresse a pénzt "jó munkás ember" módjára, hanem tudja azt kezelni, a vagyonát megtartani, gyarapítani is.
Egyre többünket foglalkoztat ez a téma.



Minap Doransky írt egy bejegyzést "Mit tanítanék a gyerekemnek" címmel.

Többek között a pénzügyeket is említette, mint olyan tudományt, amely titkaiba ő bevezetné gyermekét.

"Pénzügyek: Ne érezze tabunak a pénz kérdését. Tudja kezelni, érezze, hogyan kell vele bánni, mit jelent a költségvetés, tanulja meg, hogy a pénz nem ellenséges dolog. Nem valami, ami hó végén bejön, majd eltűnik és a következő hónap elején látjuk csak újra, hanem egy eszköz, amit félre lehet tenni, aminek sajátos törvényei vannak és amit a saját hasznunkra lehet fordítani."
A hozzászólásokból kitűnt, hogy az alapvető pénzügyi ismeretek tanítását, megtanítását a többség fontosnak tartja és szülői feladatnak véli.Ugyanakkor a fajsúlyosabb témaköröket, mint a bankok működése, a hitel, a betét és kamat kérdéskörének megvitatását, oktatását középiskolai keretekben képzelik el.

Hozzám hasonlóan mások is érzékelik, hogy nem csak a gyerekeknek van szükségük a pénzügyi ismeretekre, hiszen sok esetben a szülők is híján vannak annak a tudásnak, ami bizony a mai világban szükséges a boldoguláshoz. Lásd a jelen hitelezési veszteseit.

A Doransky rövid bejegyzésére érkezett válaszokon túl a pénzügyi intelligencia, a pénzügyi nevelés kérdéskörében két kérdőív segítségével egy, a pénzügyi intelligencia fejlesztését célul tűző projekt keretében még most is gyűjtjük az információkat (okt.14-ig), amely felmérés eredményeként nagyobb lélegzetű és alaposabb, részletesebb tanulmányok lesznek készíthetőek.

Kérlek, kedves olvasó, kattints a képre, olvasd el, mivel honoráljuk azt, ha mindkét rövid kérdőívet kitöltve segíted  a PIQ koalíció működését, így a pénzügyi intelligencia széles körökben történő terjesztését.



Közreműködésed köszönjük!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése