2011. november 21., hétfő

Érdeklik-e a pénzügyek?

Eszedbe jutott már, hogy talán kellene a gyerekednek/del a pénzről, a  pénzügyekről beszélned?

Nem, nem azért, mert Te jó szülő akarsz lenni, és pusztán szülői gondoskodásból, féltésből el akarod neki magyarázni, mit is jelent a hitelválság, az uzsorakamat meg a THM.  Hanem mert valóban jó szülő vagy, és mint ilyen, figyeled a gyereked rezdüléseit, így jó érzékkel észrevetted, hogy érdeklik a pénzügyek. Na nem úgy, mint egy nagybefektetőt, egy tőzsdegurut, hanem csak annyira, amennyire az egy kamasznál lenni szokott.



Amikor a gyerekek kicsik, nagy előszeretettel nyúlkálnak bele az anyu táskájába. (Tényleg, én még olyat nem láttam, hogy apa táskájában is kotorásztak volna, igaz, az apák nem is nagyon hordanak maguknál ilyesmit...)
Szóval, amikor egy kisgyerek elkezdi felfedezni a kiborított női táska kincseit, érdeklődéssel nézegeti meg az összes hivatalos okmányunkat (tudtunkon kívül legközelebb még bele is firkál egy -egy igazolványba....), és lesi az alkalmat arra is, hogy a pénztárcánkat lecsekkolhassa.

Mert ezek tiltott dolgok. Ennél fogva pedig érdekli a gyereket!

Ahogy növekszik a gyerek és lesz egyre okosabb, egy ideig lanyhul az érdeklődése a kincsek (púder, rúzs, kulcscsomó, tampon, meg a pénztárca...) iránt, de ez a békés időszak igen rövid.
Mert amint kamasz lesz, újraéled a kíváncsisága. Különös tekintettel a pénztárcádra és a benne rejlő tartalomra.
Csak most már nem a világ megismerésének a vágya hajtja, amikor belenéz a pénztárcádba, hanem az, hogy felnőtté akar válni. A pénz pedig igen felnőttes dolog. Vagyis úgy gondolja, ha van nála pénz, és nagymenő módon, vagy éppen elegánsan ő hívhatja meg a haverokat egy pizzára, sörre, akármire, akkor ő felnőttebb lett.

Mert tekintélye elsősorban a felnőtteknek van, és ebben a korban úgy véli, a tekintélyt pénzzel vívhatja ki. Ezért érdekli a pénz.

Ha már megtapasztaltad  a történelem ilyetén ismétlődését:), azaz hogy a gyerekedet kamasz korában újra elkezdte érdekelni a pénztárcád, és annak tartalma, akkor bizonyára vannak tényleges történeteid is arról, hogy a gyerekeket érdeklik a pénzügyek, a pénzkezelés stb.

  • Talán megkérdezte tőled, honnan van a pénzed. Vagy hogy hová lesz.
  • Ha csekket fizettél be, azt miért tetted?
  • Ha online bankoltál, ahhoz nem kellett pénz, mégis fizettél. Akkor hogy is van ez?...
  • Érdekelte-e, hogy gazdag vagy-e?
  • Kérte, hogy nyissatok már neki bankszámlát?
  • Szeretne pénzt keresni és ezért kutatja a lehetőségeit?

Kérlek, oszd meg velünk azokat a történeteket, sztorikat, amik azt bizonyítják, hogy a gyerekeket igenis érdeklik a pénzügyek, a pénz kezelésének fortélyai, a jólét titkai stb.

3 megjegyzés:

  1. Az én nagyobb csemetén 4 éves. Nem nagyon érdekli a pénz, legfeljebb mert szépen cseng. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia TrueY!

    Szerintem ez teljesen rendben van:)A világ megismeréséhez vezető út a látáson, halláson, szagláson, tapintáson, no meg ízlelésen:) át vezet.
    Így van ez a pénzzel is.
    Először mint tárggyal találkozik vele a gyerek, aztán játszani is próbál az érmékkel.
    A baj akkor van, ha ennél tovább nem halad.
    Szerintem.

    VálaszTörlés
  3. Ja, és ugye ez a blog inkább a nagyobb gyerekek szüleihez szól:)

    VálaszTörlés